Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Ζώδια & Μυθολογία.. Το ήξερες πως ο Δίας, η παρέα του και οι αταξίες τους, δημιούργησαν τα Άστρα;;; by F’Ariel!

Μέρες τώρα σκέφτομαι τι να σας γράψω, να σας ενθουσιάσω και να σας παρασύρω λίγο στο παραμύθι. Βασικά η ελληνική μυθολογία, είναι μεταξύ πραγματικότητας και ονείρου, όμως μεγαλώσαμε με αυτή, αποκοιμηθήκαμε ως παιδιά, μορφωθήκαμε ως έλληνες και άνθρωποι.. Και επειδή τα ζώα ήταν τα πρώτα πλάσματα στη γη, κάπως έτσι
για αυτό και έγιναν αστερισμοί από τους Θεούς του Ολύμπου!

Βασικά πιστεύω στο δωδεκάθεο, αφού ο Όλυμπος είναι και το προσωπικό μου καταφύγιο από 13 ετών! Τυχαίο;;; Δε νομίζω!

Μαγικό βουνό, μαγικές υπάρξεις, Θεοί, Άγγελοι, Ξωτικά, μανιτάρια μαγικά.. ένα κόσμος πέρα κάθε φαντασίας.. Ο ουρανός και τα άστρα τόσο κοντά, στη κορυφή του Ολύμπου, μια τόσο ζωντανή σχέση, που να μην απορούμε γιατί η μυθολογία έπλασε τους αστερισμούς που έχουμε και πιστεύουμε ως σήμερα!!

Καλό ταξίδι λοιπόν..


Κριός
Προέρχεται από το μύθο με το βασιλιά Αθάμα, ο οποίος ήταν και ατακτούλης! Παντρεύτηκε 3 φορές και με τη πρώτη του γυναίκα έκανε 2 παιδιά, τον Φρίξο και την Έλλη. Βέβαια, δε σταμάτησε εκεί και στο τρίτο και τελευταίο γάμο του έκανε άλλα 2 παιδιά. Ως γνωστών η τρίτη γυναίκα ζήλευε πολύ την πρώτη και θεωρούσε ότι ο Φρίξος και Έλλη έπρεπε να φύγουν από το προσκήνιο για ευνόητους λόγους! Έτσι η Ινώ, όπως την έλεγαν, έπεισε τις γυναίκες της περιοχής να ψήσουν τους σπόρους που θα φύτευαν οι άντρες για την ετήσια σοδειά, με αποτέλεσμα να μη φυτρώσει τίποτα. Η πανούργα η Ινώ είχε σχέδιο! Όταν ο Αθάμας έστειλε τους δικούς του στο Μαντείο των Δελφών, για να μάθουν τι τρέχει, οι δικοί του είχαν έτοιμη την απάντηση, μιας και αυτούς τους είχε δωροδοκήσει. Το δήθεν μήνυμα από τους μάντεις ήταν ότι έπρεπε να θυσιαστεί ο Φρίξος για να γίνει πάλι η γη καρποφόρα και να έρθει η σοδειά! Έτσι οδηγούνται τα 2 αδέλφια στο βωμό και σύμφωνα με κάποιες εκδοχές, πριν τη σφαγή, η μάνα των παιδιών η Νεφέλη έστειλε ένα χρυσόμαλλο κριάρι, πήρε τα παιδιά στην πλάτη του και τα ταξίδεψε μακριά. Η Έλλη λένε ότι έπεσε στη θάλασσα και έτσι ονομάστηκε ο Ελλήσποντος. Ο Φρίξος θυσίασε το κριάρι στον Δία που τον έσωσε και κατέληξε το δέρμα του στο Θεό Άρη. Πρόκειται για το γνωστό χρυσόμαλλο δέρας!

Ταύρος
Ο γνωστός και απίστευτα ερωτύλος Δίας, ενώ ήταν παντρεμένος με την Ήρα, ερωτεύθηκε την Ευρώπη, η οποία ήταν μικρή αλλά και παρθένα! Έτσι όπως αυτή έπαιζε αμέριμνη στο δάσος με τις φίλες της, ο πονηρός ο Δίας μεταμορφώθηκε σε έναν πανέμορφο λευκό ταύρο, με απίστευτη αλλά πολύ μαγευτική μυρωδιά. Η Ευρώπη σαγηνεύτηκε από την ομορφιά του και πλησίασε θέλοντας να τον χαϊδέψει. Αυτός την αφήνει να τον καβαλήσει, παρασύροντάς την σε ένα απίστευτο ταξίδι ζωής. Την πήγε στη Κρήτη, όπου τους περίμενε το νυφικό κρεβάτι, αλλά οι εκδοχές λένε ότι την αποπλάνησε σε μια περιοχή γεμάτη πλατάνια και ενώθηκαν κοντά σε μια πηγή στη Γόρτυνα. Ο έρωτάς τους έκανε τα πλατάνια αθάνατα και δε χάνουν ποτέ τα φύλλα τους. Μαζί έκαναν 2 παιδιά. Ο Δίας προστάτευε την Ευρώπη, μέχρι που εκείνη πέθανε από βαθιά γεράματα. Προς τιμήν της δημιούργησε τον αστερισμό του Ταύρου και έγινε ο συμβολισμός της γης, της καλλιέργειας, της γονιμότητας, της ομορφιάς και του έρωτα. Στη Κρήτη λάτρευαν το Ταύρο, ως το ιερό τους ζώο.

Δίδυμος
Αυτός ο Δίας, πάλι έκανε τα θαύματά του. Ο μύθος λέει ότι μεταμορφώθηκε σε Κύκνο, πήγε στο Ταΰγετο και ενώθηκε με μια γυναίκα, η οποία το ίδιο βράδυ έκανε έρωτα με τον άντρα της, τον βασιλιά Τυνδάρεω της Σπάρτης. Έμεινε έγκυος και από τους δυο, έκανε 4 παιδιά, 2 αγόρια και 2 κορίτσια. Τα αγόρια ήταν ο Κάστορας, παιδί του βασιλιά και ο Πολυδεύκης του Δία. Τα δυο αδέρφια αγαπιόνταν πάρα πολύ μεταξύ τους, έκαναν τα πάντα μαζί και ήταν πολύ δεμένα. Ως αγόρια και με τα προνόμια που είχαν, συμπεριφέρονταν κάπως άτακτα, ατίθασα, ζωηρά, μέσα στους πολέμους, τις ληστείες και τους έρωτες. Σε ένα μπέρδεμα τρελό, πάλι γυναίκα στο προσκήνιο, με αποτέλεσμα ο Κάστορας να πληγωθεί και να πεθάνει. Ο Δίας είχε προσφέρει αθανασία στον Πολυδεύκη, ο οποίος την αρνήθηκε και αντί αυτού ζήτησε να περνά μια ημέρα στον Άδη με τον αδερφό του και μια ημέρα στον ουρανό μαζί του, έτσι ώστε να μη χωρίσουν ποτέ. Εξού και η λέξη Διόσκουροι (οι γιοι του Δία)! Για αυτό και αργότερα τους έκανε αστερισμό και δημιούργησε τους Διδύμους.

Καρκίνος
Ένας ακόμα άθλος του Ηρακλή και μια κακισμένη μητριά, η Ήρα για να λέμε την αλήθεια, θέλει να τον σκοτώσει! Όταν ο Ηρακλής πάλευε με τη Λερναία Ύδρα, τότε εμφανίσθηκε από το πουθενά ένας κάβουρας και τον δάγκωσε στη φτέρνα, με όλη του τη δύναμη. Τα πήρε τόσο πολύ στο κρανίο ο Ηρακλής, που το πάτησε το καβούρι και το έλιωσε!!! Η Θεά Ήρα θαύμασε το θάρρος και το κουράγιο του κάβουρα, που τα έβαλε με τον μεγάλο και τρανό Ηρακλή και τον έκανε αστερισμό. Όπερ εγένετο το ζώδιο του Καρκίνου!

Λέων
Το λιοντάρι το σύμβολο της δύναμης! Πάλι ο Ηρακλής έκανε το θαύμα του και πάλι τα μαγικά κόλπα της Ήρας στο διάβα του! Ο Ηρακλής για να αποδείξει την αξία του στο βασιλιά Ευρυσθέα, έπρεπε να πάει στη Νεμέα και να σκοτώσει ένα λιοντάρι, όχι και τόσο συνηθισμένο. Το είχε μεγαλώσει η Ήρα και τίποτα δεν το διαπερνούσε. Ζούσε σε ένα βουνό μέσα σε μια σπηλιά με 2 εξόδους. Αυτό κατασπάραζε τα σπαρτά, τους ανθρώπους και γενικότερα ήταν ο φόβος και ο τρόμος! Ετσι, ο Ηρακλής πήρε το δρόμο για την εξόντωσή του. Κάποιος του σφύριξε για τις εξόδους, έκλεισε τη μια και πάλεψε σώμα με σώμα με το λιοντάρι. Κατάφερε με τη δύναμή του να το πνίξει και μετά με τα νύχια του λιονταριού να το γδάρει, μιας και τίποτα άλλο δεν μπορούσε να το διαπεράσει. Ο Ηρακλής αποκοιμήθηκε από τη κούραση και όταν ξύπνησε τον είχαν στολίσει με σέλινο, μια συνήθεια της εποχής για τους νεκρούς! Τον θεωρούσαν πεθαμένο μετά από 30 μέρες πάλης, σε μια σπηλιά! Όταν αυτός πήγε στον Ευρυσθέα με το δέρμα του λιονταριού επάνω του, ο βασιλιάς φοβήθηκε τόσο πολύ, που όχι μόνο δεν τον άφησε να μπει μέσα στη πόλη του, αλλά του είπε ότι άλλη φορά, ότι κουβαλά θα το αφήνει έξω! Από τότε ο Ηρακλής φορούσε το δέρμα του λιονταριού επάνω του, ως προστασία και δύναμη και ο υπερήφανος πατέρας του, ο Δίας, τον έκανε αστερισμό για να τιμήσει το κατόρθωμά του!

Παρθένος
Η Θεά της αγνότητας ή όπως αλλιώς λεγόταν Αστραπή! Η Αστραπή βοήθησε τον Δια στις Τιτανομαχίες και ως αντάλλαγμα του ζήτησε ποτέ να μη παντρευτεί και να παραμείνει παρθένα για όλη της τη ζωή! Ο Δίας δέχθηκε και για να την τιμήσει την έκανε αστερισμό. Από τότε η Αστραπή, έδινε τον κεραυνό της στον Δια για να τιμωρήσει την αδικία. Για αυτό άλλωστε ταυτίστηκε η Αστραπή με τη Θεία Δίκη!

Ζυγός
Ο Ζυγός είναι ο πιο ασυνήθιστος αστερισμός, μιας και δεν είναι ούτε άνθρωπος, ούτε ζώο. Είναι άμεσα συνδεδεμένος με την Αστραπή, καθώς στο ένα χέρι της κρατούσε τη ζυγαριά και με το άλλο παρέδιδε το κεραυνό στον Δια για να τιμωρήσει τους παράνομους και κακόβουλους ανθρώπους! Εδώ υπάρχει ένα τρελό μπέρδεμα μεταξύ Αστραπής και Θεάς Δήμητρας. Η δικαιοσύνη, με τη καλλιέργεια, τη καρποφορία έχουν γίνει ένα, με αποτέλεσμα ο Ζυγός να βρεθεί με τον Σκορπιό παρέα. Αυτό σημαίνει τιμωρία, την έναρξη του φθινοπώρου, λιγότερο ήλιο και τέλος της σοδειάς. Και ο Ζυγός βρίσκεται στη μέση για να φέρει την ισορροπία, τη δικαιοσύνη, την αλλαγή, μια νέα εποχή!

Σκορπιός
Κατά τη μυθολογία πάντα, ο Απόλλωνας ή η Γη έδωσαν διαταγή στο Σκορπιό να σκοτώσει τον Ωρίωνα, έναν γίγαντα κυνηγό, ο οποίος καυχιόταν ότι κανένα ζώο της γης δε μπορούσε να ξεφύγει από τα βέλη του. Από την άλλη υπάρχει και μια εκδοχή ότι βίασε τη Θεά Αρτέμιδα και ως τιμωρία η Θεά έστειλε το Σκορπιό για να τον εξοντώσει. Αφού πάλεψαν σκληρά, σκοτώθηκαν και οι δυο. Για αυτό ο Δίας τους έκανε αστερισμούς. Μόνο που όταν ανατέλλει ο ένας, δύει ο άλλος. Από τότε το σύμβολο του Σκορπιού φέρνει το θάνατο, ταραχές και αναμπουμπούλες!

Τοξότης
Ο Τοξότης είναι το ζώδιο του κυνηγιού και των κυνηγών! Ήταν γιος του Κρόνου και εκπαιδεύτηκε στη βοτανολογία, τη μουσική, την αστρονομία και την ιατρική και έγινε ο κορυφαίος δάσκαλος όλων των ηρώων της εποχής: ο γνωστός Κένταυρος Χείρωνας. Μαζί με τον Ηρακλή κυνηγούσαν και προσπαθούσαν να σκοτώσουν τον Ερυμάνθιο κάπρο (ο 3ος άθλος της ιστορίας). Ο Ηρακλής με ένα τόξο βουτηγμένο στο δηλητήριο της Λερναίας Ύδρας, αστόχησε και κατά λάθος τον σκότωσε! Μπορεί ο Κένταυρος να ήταν αθάνατος, αλλά ο πόνος ήταν πολύ μεγάλος για να τον αντέξει. Έτσι πρόσφερε την αθανασία του στον Τιτάνα Προμηθέα και προτίμησε να πεθάνει. Ο Δίας συγκινήθηκε από αυτή τη κίνηση γενναιοδωρίας και αποφάσισε να τον κάνει αστερισμό, καθώς ήταν και ο καλύτερος τοξοβόλος όλων των εποχών!

Αιγόκερως
Ο Αιγόκερως είναι σα μια κατσίκα με ουρά ψαριού. Υπάρχουν πολλοί μύθοι για αυτόν. Ο Αιγόκερως συμβολίζει την αίγα (κατσίκα) Αμάλθεια με το γάλα της οποίας τράφηκε στη Κρήτη ο Δίας, ο οποίος όταν ήταν μωρό, κρύφθηκε για να γλιτώσει από το πατέρα του Κρόνο που έτρωγε τα παιδιά του. Από την ευγνωμοσύνη του ο Δίας, μόλις η Αμάλθεια πέθανε, την έκανε αστερισμό και ένα από τα δυο κέρατά της τα έδωσε σε δυο νύφες, που τον φρόντιζαν στο Ιδαίο Άντρο. Το δώρο αυτό, από τότε μέχρι σήμερα, ονομάζεται «Κέρας της Αμάλθειας» ή «Κέρας της Αφθονίας» και όποιος το έχει, μπορεί να αποκτήσει ότι επιθυμεί. Επίσης με το δέρμα της Αμάλθειας, που ήταν άτρωτο, ο Δίας έντυσε την ασπίδα του, που ονομάστηκε Αιγίδα και προστάτευε ολοκληρωτικά όποιον τη κρατούσε. Από αυτό προέρχεται η σημερινή έκφραση «υπο την αιγίδα..» που σημαίνει υπο τη προστασία κάποιου.

Υδροχόος
Ο Τρώας και η Καλλιρόη κάποτε έκαναν ένα γιο, τον Γανυμήδη, που ήταν τόσο κουκλί, που έκανε το Δια να ζηλέψει!! Ο πανούργος ο Δίας μεταμορφώθηκε σε αετό, τον έκλεψε και τον έφερε στον Όλυμπο, όπου του έδωσε αθανασία και τον έκανε οινοχόο του! Ετσι όλοι οι Θεοί έπαιρναν το κρασί και το νέκταρ από τα χέρια του. Πριν εμφανισθεί ο Γανυμήδης, στη θέση του ήταν η κόρη της Ήρας, η Ήβη, η οποία μπήκε στο περιθώριο, χωρίς καν να το καταλάβει. Αυτό προκάλεσε την οργή της Ήρας και της Ήβης! Έτσι η μουρμούρα ξεκίνησε για ακόμα μια φορά και αναγκάστηκε ο Διας να τον μεταμορφώσει σε αστερισμό!

Ιχθύες
Τα δυο ψαράκια παριστάνουν την Αφροδίτη και το γιο της τον Έρωτα. Κατά τη διάρκεια της Τιτανομαχίας, οι θεοί του Ολύμπου έφυγαν από το βουνό και πήγαν στην Αίγυπτο για να σωθούν. Ύστερα από απίστευτη ταλαιπωρία η Αφροδίτη και ο γιος της βρέθηκαν στον ποταμό Ευφράτη όπου εκεί τους βρήκε ο Τυφώνας. Για να γλιτώσουν μεταμορφώθηκαν σε ψάρια που κατά τη μυθολογία, παριστάνουν τον αστερισμό των Ιχθύων. Σε άλλη εκδοχή, οι Ιχθύες είναι τα δυο ψάρια που οδήγησαν τη θεϊκή δυάδα σε ασφαλές καταφύγιο, όταν έπεσαν στον Ευφράτη, για να σωθούν από τον Γίγαντα Τυφώνα, που τους κυνηγούσε. Οι θεοί από ευγνωμοσύνη τοποθέτησαν τα δυο ψάρια στον ουρανό και σχηματίστηκε το ζώδιο των Ιχθύων.

magicfariel

πηγή φωτογραφίας Pixabay free photos
Φωτογραφία από lqiuz από το Pixabay